Behandel­mogelijkheden

Fysiotherapie paard

Fysiotherapie is erop gericht het lichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren en bewegen. Als Humaan- en para-veterinair Dierenfysiotherapeut beschouw ik het lichaam van mens en dier als één geheel waarin alle structuren met elkaar samenhangen en invloed op elkaar hebben. In mijn optiek bestaat strikt ‘lokaal’ behandelen dan ook niet. Problemen en beperkingen kunnen zich voordoen in alle structuren van het lichaam zoals botten, spieren, pezen, ligamenten, fascie, organen en zenuwen. Therapie kan bestaan uit mobilisaties van gewrichten, (bindweefsel)massage, revalidatie en uiteraard training. Het mentale deel speelt daarnaast ook een belangrijke rol. Ik kijk altijd naar de omgevingsfactoren en management rondom het paard. Indien nodig werk ik samen met andere specialisten om een complete oplossing te bieden.

Chiropractische mobilisaties

Bij chiropractie- of manuele therapie wordt er vaak gedacht aan het ‘kraken’ van gewrichten. Een veel gehoorde uitspraak is ‘mijn gewrichten zijn verschoven, en moeten weer worden rechtgezet’. Dit is echter een achterhaald concept. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een gewricht niet ‘verschuift’, maar dat spieren rondom een gewricht verkrampt raken waardoor een wervel in een andere stand kan komen te staan. Hierdoor voelt het alsof deze niet meer in lijn staat met de andere gewrichten. Dit kan komen door bijvoorbeeld overbelasting, een verkeerde houding/beweging of een vorm van letsel.

Vaak zien we bijzondere reacties en resultaten na behandeling. Dit heeft te maken met het feit dat Chiropractie veel meer doet dan alleen het opheffen van blokkades. We weten inmiddels dat het direct effect heeft op de hersenen en het zenuwstelsel. Het herstelt de informatiestroom tussen de hersenen en het lichaam, en daarmee heeft het direct effect op de zintuigen, de manier waarop we bewegen en hoe we dingen om ons heen ervaren. Naast fysiotherapeutische mobilisaties gebruik ik lichte chiropractische technieken. Voor wie interesse heeft in de achtergrond van Chiropractie, verwijs ik naar Chiropractor en Neurowetenschapper Dr. Heidi Haavik.

Dry Needling

Zowel dry needling als de Jack Meagher methode, is gericht op het behandelen van triggerpoints in spieren. De uitleg van een triggerpoint is interessant en uitgebreid, maar ik zal een eenvoudige beschrijving geven. Een van de belangrijkste taken van een spier is het creëren van beweging. Wanneer een paard zijn been naar voren wil bewegen, zullen er spieren moeten aanspannen. Wanneer het been weer naar achteren gaat, zullen deze spieren moeten ontspannen. Een spier moet dus goed kunnen aan- en ontspannen.

Door factoren als overbelasting, trauma, een verkeerd zadel, gebrek aan warming-up/cooling down, vastliggen, uitglijden, vallen, een trap, stress, verkeerde houding etc. kan het gebeuren dat een deel van de spier niet meer kan ontspannen. Dit deel verkrampt, verkort, en blijft dus in zijn aangespannen stand. De zeer pijnlijke plekken die dan ontstaan, noemen we triggerpoints (spierknopen). Een triggerpoint zorgt voor pijn, spierverkorting, een slechte doorbloeding, een slechte aan- en afvoer van voedings- en afvalstoffen, vermindering van kracht, beperking in beweging zoals een kortere paslengte en minder buiging in het lichaam.

Een goede conditie van de spieren is daarom essentieel voor het goed functioneren van uzelf en uw paard! Een spier in een goede, ontspannen conditie hoort los en zacht aan te voelen met voldoende volume. Wanneer het paard staat zal je echter wel een bepaalde basisspanning voelen in de spieren die hem staande houden. Bij mensen is vaak de m. trapezius (monnikskapspier) befaamd om zijn triggerpoints. Wanneer u deze bij uzelf goed opzoekt, zult u een pijn ervaren die tot in het hoofd kan doorlopen. Van triggerpoints weten we namelijk dat ze allemaal hun eigen gebied hebben waarnaar ze uitstralen. We verwachten dat dit voor paarden ook zo is, alleen kunnen we ze het helaas niet vragen.

Dry needling is een techniek waarbij deze triggerpoints worden aangeprikt met fijne acupunctuur naaldjes om ze weer te laten ontspannen. Dry needling werkt dus in op de spier en niet zoals bij acupunctuur op de energiebanen. Er wordt géén vloeistof ingespoten en behandeling wordt goed geaccepteerd door paarden. Indien een paard de naaldjes niet toelaat, ga ik over op onder andere de Jack Meagher techniek.

Jack Meagher sportmassage

Deze techniek voor het behandelen van triggerpoints komt vanuit Amerika en is ontwikkeld door Jack Meagher (‘Mar’). Door verschillende technieken te gebruiken zoals compressie en cross-fiber frictie worden de triggerpoints in een spier behandeld. Ik ga hierbij op zoek naar de juiste druk die het paard toelaat. Te harde technieken werken net als bij mensen averechts waardoor het lichaam alleen maar gaat aanspannen. De Jack Meagher massage is zeer fijne methode om paard én mens weer los en vrij te laten bewegen. 

Fascie technieken

Over fascie is momenteel veel te doen. Lang was het een onbegrepen structuur in het lichaam, waarvan de functie niet duidelijk was. Inmiddels weten we dat het een zeer belangrijke structuur in het lichaam is. In het kort is fascie een vorm van bindweefsel dat als een 3D-spinnenweb door het hele lichaam heen loopt. Hierdoor staat alles in het lichaam met elkaar in verbinding.  Fascie is één van de meest gevoelige structuren in het lichaam en het zorgt onder andere voor krachtsoverdracht tussen spieren, houding, proprioceptie (de manier waarop we in staat zijn de positie van ons lichaam waar te nemen) en krachtgeleiding tussen ligamenten en pezen.

Problemen in fascie kunnen bijvoorbeeld zorgen voor pijn, houdingsproblemen, lateralisatie en beperking in bewegen. Een goede conditie van fascie is daarom belangrijk. Middels het gebruik van speciale technieken en een IASTM tool maak ik de fascie los waar nodig.

Osteopathie Paard

Osteopathie specialisatie paard

Humane fysiotherapie

Paard en ruiter kunnen een enorme invloed op elkaar hebben. Losheid van uw lichaam en de juiste mate van stabilisatie is nodig om correct op uw paard te zitten. Merkt u tijdens het rijden en in het dagelijks leven dat u tegen beperkingen aanloopt? Neem dan contact op om de mogelijkheden voor ruiter-specifieke fysiotherapie te bespreken. Naast behandeling op locatie is het ook mogelijk om een afspraak te maken bij de particuliere praktijk in Oisterwijk waar ik werkzaam ben als BIG-geregistreerd humaan fysiotherapeut.